Chronische klachten bij je kind

chroische klachten bij kinderenDe meeste kinderen die bij mij met hun ouder in de praktijk komen, hebben chronische klachten. Ze zitten al lange tijd niet goed in hun vel. Dat zijn huilbaby’s, kinderen met slaapproblemen, buikpijn, vermoeidheid, autisme, onrust op school of thuis.

De ouders merkten de klachten, keken wat ze er zelf aan konden doen en gingen daarna naar de huisarts.

Als je huisarts geen medische klacht vindt, is de volgende stap niet duidelijk. Een verwijzing naar de kinderarts lijkt dan niet voor de hand te liggen, maar het probleem ligt er wel.

 • Een kinderarts vertelde onlangs dat 50-70 % van de kinderen die hij op het spreekuur ziet, last heeft van spanningen. In dat geval is het logisch om in te zetten op ontspanning, zodat je als ouder en kind weer meer genieten van hun dagelijks leven.
 • Ook als bij je kinderen wel een duidelijke medische diagnose wordt gesteld, een “etiket”, heeft ontspanningstherapie zin.
  Het is voor jou als ouder goed om te weten wat de oorzaak is van de klachten van je kind, maar met die kennis is het probleem in jullie dagelijks leven nog niet opgelost. De klacht brengt onrust met zich mee voor je kind: onrust thuis, op school of bij vriendjes. En zorg bij jou als ouder. Ontspanning kan een deel van die onrust in je gezin weghalen.

De focus op ontspanning heeft dus zin als je kind een klacht heeft zonder of met een medische diagnose. Gelukkig dringt dit steeds meer door bij huisartsen en kinderartsen en is er samenwerking steeds vaker mogelijk.

Spanningen en klachten

Lichaam en geest zijn één. Als je auto iets mankeert, kun je naar de garage gaan en er een nieuw onderdeel in laten zetten. Vaak is een mankement mechanisch te herstellen.
Bij je kind (en bij jezelf) werkt dat niet zo. Je kind is geen machine. Je kind reageert op de dagelijkse gebeurtenissen. Als er spanning is, dan nestelt zich dat in zijn/haar lijf.

Het is frustrerend als je ziet dat je kind al lange tijd niet lekker in het vel zit. Frustrerend voor je kind, maar ook voor jezelf als ouder. Je maakt je zorgen, je wordt er boos of verdrietig om of hulpeloos. Het heeft invloed op de sfeer in je gezin.

Vaak spelen omstandigheden en emoties mee. Om er een paar grote voor kinderen te noemen:

 • chronische ziekte, pijn of klacht
 • (v)echtscheiding
 • ziekte of overlijden van opa, oma, familieleden of vriendjes
 • leerproblemen waardoor een negatief zelfbeeld ontstaat
 • slaapproblemen
 • niet goed met vriendjes kunnen spelen waardoor eenzaamheid en een gevoel van buitengesloten worden.

Veranderingen

En daarnaast zijn er de kleinere pijnpunten en veranderingen die elk kind meemaakt. Zoals de verhuizing van Rianne* (12). Ze moest nog net een paar maanden in een nieuwe groep 8 meedraaien in haar nieuwe woonplaats Lochem. Dat ging niet vanzelf. Ze was ook gespannen voor het schoolkamp van groep 8. Ze is vorige maand één keer bij me geweest. Moeder vertelde me dat ze kort daarna weer als van ouds liep te zingen. Het schoolkamp werd een succes. De spanning was weer uit haar lijf.

Veranderingen moet je verwerken en meestal lukt dat ook wel. Een sessie kan helpen om het wat sneller te laten verlopen.

Toen onze eigen kinderen jong waren, ging  ik af en toe voor sessies voor hen en voor mijzelf naar een collega.  Mijn collega en haar kinderen kwamen soms in mijn praktijk. Het was fijn om dit voor elkaar te doen.

Als het niet lukt:

Spanningen maken veel kapot. Kies voor het geluk van je kind en van je gezin. Ga eens praten met je huisarts en overleg of er iets moet gebeuren. Onderzoek of een doorverwijzing naar een kinderarts zinvol is. Ingrijpen met langdurig medicijngebruik of operatie is bij een kind nooit een eerste keus van een arts. Ze denken graag met jou als ouder mee.

Onlangs kreeg ik Elsbeth (12)* doorverwezen van een kinderarts. Een meisje met spanningsklachten en lichamelijke klachten. Bloedonderzoek bij de kinderarts wees niets uit. Zijn boodschap. “Boek nu eerst een paar sessies voor ontspanning voor haar. Mocht dat niet helpen, kom dan met haar terug. Dan gaan we verder onderzoeken”. Gisteren kwam Elsbeth bij mij terug voor de tweede sessie en ze vertelde mij dat haar hoofd al rustiger was geworden. Dat ze minder snel boos was.

Ik word blij van deze samenwerking. De tijd is rijp om ontspanningssessies toe te voegen aan de gezondheidszorg. Deze vraag komt nu niet alleen vanuit de patiënten, maar ook vanuit artsen.

Wat kun je doen bij chronische klachten van je kind?

 • Bespreek als ouders met elkaar wat je opgevallen is. Je kunt ook anderen bij dit gesprek betrekken: oppas, familie, leerkracht. En afhankelijk van de leeftijd van je kind, ook je kind zelf.
 • Je kunt ervoor kiezen om het nog even aan te zien, voor je actie onderneemt, want soms gaan klachten vanzelf over. Zet dan een datum in agenda om dit opnieuw te bespreken. Hou in de tussentijd een dagboek bij over de klacht, zodat je die gegevens er de volgende keer bij kunt betrekken.
 • Zijn de klachten daarna nog steeds storend voor je kind of voor je gezin, onderneem dan actie. Ga naar je huisarts of naar een professionele deskundige (er is veel keus!). Vraag of ze kunnen helpen. Het geluk van je kind en van je gezin is veel waard.

Mijn vraag aan jou: Je kunt ook zelf dingen doen voor ontspanning van je kind, als je ziet dat het niet goed gaat. Wat zijn jouw toptips? Deel je dat hieronder in het reactieveld? Dankjewel hiervoor, je helpt hiermee de lezers van deze blog aan inspiratie en meer keuzemogelijkheden.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

www.praktijkannekestuij.nl
www.meergezondheidinjegezin.nl

N.B.

 • *De namen Rianne en Elsbeth zijn om reden van privacy in dit verhaal gefingeerd.
 • Wil je weten of ik je kind of jou kan helpen? Neem contact met mij op via mail, contactformulier of telefoon. In juli zal ik ook weer enkele keren een inloopspreekuur inplannen, waarbij je vrijblijvend binnen kunt lopen voor kennismaking onder het genot van een kop koffie of thee.

, , , , , , , , , , , ,

26 Responses to Chronische klachten bij je kind

 1. Oscar 19 juni 2017 at 11:01 #

  Hoi Anneke,
  Zelf zijn wij ‘scherp’ op spanningsklachten en dan met name op het voorkomen ervan. Kinderen (en volwassenen) leven in een drukke tijd met (te) veel prikkels. Wij proberen dus het aantal prikkels te verminderen, bewust niks af te spreken en sowieso niet meer na het eten op de telefoon of tablet.
  Groetjes,
  Oscar

  • Anneke Stuij 19 juni 2017 at 11:05 #

   hallo Oscar, dat klinkt goed.
   Altijd beter om spanningen of onrust te voorkomen dan om het naderhand op te moeten lossen.
   Minder input van telefoon en tablet helpt daarbij. Plus goed kijken naar welke televisieprogramma’s voor je kind geschikt zijn en welke niet. En op welke tijden.

   Dank voor deze mooie toevoeging!

   Hartelijke groet, Anneke

 2. Jojanneke Kleinhans 19 juni 2017 at 16:03 #

  Dag Anneke, ontspannen is net zo belangrijk als actief dingen doen met je kind.
  Ik doe regelmatig oefeningen op de mat, onze zoon doet dan graag mee. Of samen in bed boekjes lezen daar kunnen we beiden erg van genieten.
  Elke dag na het eten geen tv en zoveel mogelijk naar buiten werkt voor ons ook erg goed.

  • Anneke Stuij 19 juni 2017 at 18:34 #

   hallo Jojanneke,

   helemaal mee eens. Goed om de agenda van je zoon en van je zelf niet helemaal vol te proppen. En leuk om samen met je zoon te genieten!

   hartelijke groet, Anneke

 3. marion 20 juni 2017 at 22:46 #

  Mijn tip: Proberen te raden wat er leeft bij je kind. Toen mijn zoon nog jonger was, verwoordde ik zijn frustratie en dan zei hij volmondig ‘ja’. Het gaf zichtbare opluchting dat er iemand was die hem begreep. En het gaf verbinding tussen ons. Nu hij 14 jaar is vind ik het soms lastiger om te raden wat hem dwarszit.Maar daar zit voor mij toch de sleutel. Nu ik dit schrijf zet het me ook aan het denken, dat ik het nu misschien minder doe. Of ik zit er wat vaker naast, dat kan ook.

  • Anneke Stuij 21 juni 2017 at 14:05 #

   Hallo Marion,

   dat is mooi. Dat je aanvoelde wat zijn frustratie was.
   Als het nu lastiger is, nu hij in een andere leeftijdsfase is kun je hem dat ook zeggen:
   dat je het niet altijd weet wat zijn frustratie is. En dat je er open voor staat als hij erover wil praten.

   Hartelijke groet, Anneke

 4. Marielle van der Vlies 27 juni 2017 at 23:11 #

  Hi Anneke,

  wat een mooi en waardevol blog, dank je wel. Ontspanning is hard nodig, dat is ook wat ik zie. Wij gaan dan vaak knutselen. Telefoons en computers weg en alle knutselspullen op tafel en vervolgens tekenen, knippen, plakken, versieren. De kinderen genieten er altijd van. De mooiste gesprekken ontstaan tijdens het knutselen.

  groetjes Marielle

  • Anneke Stuij 28 juni 2017 at 09:25 #

   hallo Marielle,

   wat heerlijk om samen creatief bezig te zijn en daar met zijn allen van te genieten. zonder de buitenwereld van telefoons en computers.
   Dank voor deze mooie toevoeging Marielle!

   Hartelijke groet, Anneke

 5. Saskia van de Riet 28 juni 2017 at 10:08 #

  Mijn kinderen zijn 18 jaar en ouder, en wij gaan meestal samen koken, of samen wandelen bij spanningen. Of samen een leuke video kijken op youtube (Jochem van Gelder, Brigitte Kaandorp, of Herman Finkers doen het wel goed hier). Lachen is heel heilzaam!

  • Anneke Stuij 28 juni 2017 at 11:19 #

   Hallo Saskia,

   absoluut. Dank voor deze toevoeging. Plezier is de belangrijkste factor bij ontspanning.
   Dus het is de kunst om dingen of activiteiten uit te kiezen die voor iedereen leuk zijn. En dat verandert met de leeftijd van je kinderen.

   Dit zijn dingen die je kinderen zich later ook zeker zullen herinneren!

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 6. Elsje Visser 3 juli 2017 at 19:29 #

  Oei herkenbaar.
  Ik vind het lastig en oplossing te vinden voor mijn zoon. Eén van de dingen die ik iig wel altijd die, is hem laten merken dat hij niet alleen is. Zowel in zijn spanning als zijn eigen zoektocht hoe er vanaf te komen; ik vertel regelmatig waar ik tegenaan loop en hoe ik daar (zoekend en al) mee omga.

  • Anneke Stuij 4 juli 2017 at 10:26 #

   Hallo Elsje,

   Dank voor je antwoord. ja, het is niet altijd gemakkelijk. Goed van je dat je eerlijk bent en dat je hem laat merken dat hij niet alleen is. Dat is heel waardevol. Hij zal het zeker onthouden!
   Bel me gerust als je een keer hierover wilt sparren.

   hartelijke groet, Anneke

 7. Dhini 25 juli 2017 at 18:13 #

  Wij gaan lekker fietsen of knutselen of in de keuken samen wat lekker maken

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 09:48 #

   Hallo Dhini,
   fijn dat je activiteiten hebt gevonden die jullie allen met plezier doen. Dat is zo waardevol. Dat zijn de dingen die jullie ook later onthouden als je terug denkt aan de periode met kind(eren) nog thuis. Ik spreek uit ervaring, onze kinderen zijn al jaren geleden zelfstandig gaan wonen 🙂

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 8. nicole orriens 26 juli 2017 at 11:02 #

  Als er iets is met je kind raakt je dat als moeder ook enorm. Mijn belangrijkste tip is zorgen voor rust en regelmaat en een niet te volle agenda.

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 11:17 #

   Hallo Nicole,
   dank voor deze tip. Ik ben het helemaal met je eens. Als dochter en ook als moeder. Als er extra zorg nodig is, is het goed om op andere punten gas terug te nemen. Je prioriteiten kiezen en goed voor jezelf te zorgen.

   hartelijke groet, Anneke

 9. Sofie 26 juli 2017 at 11:11 #

  Ik doe vaker gezellige dingen met mijn moeder waardoor ik ontspan. Dat vind ik altijd erg fijn.

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 11:19 #

   Super Sofie, dank voor je reactie.
   Fijn dat jullie dingen hebben gevonden die voor jullie beiden gezellig zijn. Lang mee door gaan :-)!

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 10. bart 26 juli 2017 at 11:14 #

  interressante tekst! Proficiat met je blog!

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 11:19 #

   Dank je wel Bart,

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 11. Krystle 26 juli 2017 at 11:18 #

  Veel tips! Wij proberen vaak samen leuke dingen te doen. Of de kids buiten lekker i de tuin laten uitrazen.
  Veel praten over hoe ze zich voelen en samen bedenken voor een oplossing. Niet altijd makkelijk

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 11:44 #

   Hallo Krystle,
   misschien heb je wat aan de tips die door de anderen hier genoemd zijn. Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk. Maar samen praten en met hen meedenken klinkt goed! Compliment.
   Mocht je er niet uit komen, overleg dan met je kind of jullie hulp zullen zoeken. Of overleg het eens met je huisarts.

   hartelijke groet, Anneke Stuij

 12. Judith Jasper 27 juli 2017 at 16:37 #

  Wij gaan vaak naar het bos even uitrazen en tot rust komen. Ook samen veel zwemmen helpt heel goed

  • Anneke Stuij 27 juli 2017 at 21:35 #

   Dat klinkt super, Judith,

   lekker buiten zijn en bewegen!

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 13. Susan | susanblogt 27 juli 2017 at 19:40 #

  Pfoe, gelukkig heb ikzelf geen kind. Maar wel een handig artikel om te lezen als je er wel eentje hebt.

  • Anneke Stuij 27 juli 2017 at 21:34 #

   haha susan,
   Kinderen zijn ook heel leuk hoor 🙂
   Hartelijke groet, Anneke

Geef een reactie

Wil je mijn gratis e-book ontvangen?

Wil je mijn gratis e-book ontvangen?

Meld je aan om gratis het e-book te ontvangen en ontdek welke 7 stappen je kunt zetten naar meer gezondheid in je gezin.eam.

AVG toestemming

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!