Autisme

AutismeIn mijn praktijk heb ik vaak te maken met kinderen met autisme. In Nederland hebben 190.000 een vorm van autisme. Dat is één op de honderd mensen, dus de kans is groot dat jij mensen met autisme kent!

Autisme

Het wordt nu officieel geen autisme meer genoemd, maar ASS, Autisme Spectrum Stoornis. Hieronder vallen verschillende vormen van autisme. Met autisme word je geboren en het kan gedurende je hele leven een rol blijven spelen. Het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding.

Het belangrijkste kenmerk van autisme is dat informatie op een andere manier verwerkt wordt. Er zit geen filter op de informatie die vanuit de zintuigen binnenkomt. In praktijk betekent dit dat kinderen met autisme baat hebben bij een eigen benadering. Als er in een klas of groep gewerkt wordt met een standaard programma, vallen ze buiten de boot.

Ze hebben kwetsbaarheden, maar ook kwaliteiten. Zo hebben ze vaak moeite om het geheel te overzien en moeite met sociale contacten. Vaak hebben ze minder interesses of juist heel specifieke interesses. Ook hebben ze een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk en direct, analytisch en ijverig.

Soms maken ze  hun eigen structuren. Dat geeft vastigheid, de rust om dingen op hun eigen manier te doen. Dingen die nieuw of anders zijn, kunnen paniek geven. Dat vraagt om een goede begeleiding door ouders, leerkrachten en omgeving.

Autisme Belevingscircuit

Vorige week had ik de eer om mee te mogen doen met een Autisme Belevings Circuit, een ABC. Het wordt aangeboden door MEE, een organisatie die zich inzet voor een toegankelijke maatschappij voor iedereen.

We kregen 9 opdrachten die we in tweetallen moesten uitvoeren. Doe-opdrachten en ervaringen met de zintuigen. De opdrachten lieten ons voelen hoe het is om met autisme te leven.

Ik ga hier niet veel verklappen, maar het was grappig om mijn eigen reacties te merken. Als ik een opdracht niet goed begreep, liep ik vast in de uitvoering. En schrijven en tekenen in omgekeerd spiegelbeeld is echt lastig. Zo frustrerend om mijn best te doen en het niet soepel op papier te krijgen!

Dit is wat kinderen met autisme ervaren in de klas, maar ook in hun dagelijkse leven. Hun harde werken wordt niet altijd beloond met positieve reacties. Eerder andersom. Daarom loont het de moeite om uit te zoeken HOE een kind de opdrachten uitvoert. En hoe je het kind kunt helpen.

Begrijpen

Dit circuit is een mooie manier om kinderen met autisme beter te begrijpen. Zoals een moeder van een autistisch kind na afloop zei: “Ik wou dat ik deze opdrachten 15 jaar geleden had kunnen doen. Dan had ik mijn kind beter begrepen!”

Wat erbij komt is dat we in een informatietijdperk leven. Mensen in de middeleeuwen ontvingen in hun hele leven net zoveel visuele prikkels ontvingen, als wij nu op één dag! Ons brein is niet veranderd, maar wel het tempo waarin wij informatie uitwisselen. Mensen zijn prikkelgevoelig. Door de tsunami van informatie kunnen wij snel overprikkeld raken. Voor mij was dit een leerzame ochtend, met grote dank aan MEE.

Sessies in mijn praktijk

Wat ik in mijn praktijk doe, is het weghalen van opgespaarde spanningen. Heel simpel met mijn handen. Het haalt het autisme niet weg, maar het geeft ontspanning: meer rust in het hoofd en in het lijf. Waardoor het kind met meer plezier, helderheid en rust verder kan.

Marleen vertelde mij over de reactie van haar autistische dochter Berit:

“Het lijkt wel of wij na de sessies van Berit (12) een heel ander kind hebben gekregen. Dingen die ze nooit zelf deed en nu wel, zijn o.a contact maken met kinderen, zelf kleding uitzoeken, schooltas uit pakken, niet meer in discussie gaan. Ze is prettiger in de omgang geworden. Berit merkte dat het zelf ook meteen en was daar zelf verbaasd over.

Ze stond op de wachtlijst voor een logeerhuis omdat het thuis niet meer ging. Ze gaat daar nu wel naar toe. Niet omdat het thuis niet meer gaat, maar omdat ze het leuk vindt om te gaan.  Haar leerkrachten merken ook verschil, normaal hadden ze toch wel een kluif aan haar. Niet luisteren, letten op klasgenoten, moeilijk contact maken, geen concentratie. Nu gaat alles veel soepeler. Haar schoolwerk is ook erg voor uit gegaan, zelfs haar handschrift en vooral haar creatieve kant is veel sterker geworden. Het is fantastisch voor ons allen.”

Berit is inmiddels een paar jaar ouder en ze heeft haar draai gevonden in het leven.

Mijn tips voor deze blog zijn heel simpel:

 • Heb jij te maken met een kind (of met een partner) met autisme/ASS, kijk dan eens op de website van MEE waar dit circuit wordt aangeboden. Het is echt een beleving.
 • Praktijk Anneke StuijWil je meer weten over mijn sessies in mijn praktijk, kijk dan eens naar de informatie en ervaringen op www.praktijkannekestuij.nl. Je kunt mij ook bellen of mailen als je persoonlijk contact wilt of vragen hebt.Op zaterdag 27 mei heb ik een open ochtend in mijn praktijk. Van 9.30-13.30 uur. Met een presentatie vanaf 10.30 uur, met praktijkdemo’s. De entree is gratis en de koffie, thee en limonade staan klaar. Ook je kind is van harte welkom.

Eén op de honderd mensen in Nederland heeft een vorm van autisme. De kans is groot dat jij er één kent. Heeft deze blog je aan het denken gezet? Fijn als je dan hier jouw reactie achterlaat. En super als je deze blog doorstuurt om anderen attent te maken op dit mooie belevingscircuit en op de open ochtend van 27 mei. Een mooie mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken.

Hartelijke groet en bij voorbaat dank!

Anneke Stuij
Lochem

www.meergezondheidinjegezin.nl / www.praktijkannekestuij.nl

, , , , , , ,

16 Responses to Autisme

 1. Jojanneke Kleinhans 17 mei 2017 at 09:38 #

  Het is mooi om te lezen dat ontspanning helpt. Eigenlijk is dat bij iedereen zo. Volgens mij gaat het er altijd om wat heeft iemand nodig om zich fijn te voelen. Ik kan me heel goed voorstellen dat jouw handen daarbij iemand ontzettend kunnen helpen.

  • Anneke Stuij 17 mei 2017 at 09:47 #

   hallo Jojanneke,

   Ja, we sparen allemaal van alles op in de loop van ons leven. Dat wat niet direct verwerkt wordt, nestelt zich in het lijf. Met mijn handen kan ik helpen om die spanning bij mijn klant te verminderen of weg te nemen, zodat deze weer met meer gemak en plezier verder kan.

   Ik heb van mijn gevoeligheid mijn werk gemaakt 🙂 Zo kan ik op de rug bij de meeste mensen plekken vinden waar spanning voelbaar is. Ik kan ouders ook leren welke plek op de rug van hun kind de beste is om te masseren voor ontspanning, zodat ze zelf hun kind ook thuis kunnen helpen op dit gebied.

   Hartelijke groet, Anneke

 2. marion 17 mei 2017 at 13:11 #

  Als al die informatie allemaal binnenkomt zonder filter, dat moet wel heel overweldigend zijn, en logisch dat je je dan afsluit. Het is fijn als we elkaar beter begrijpen en als je dit weet dat de filters niet zo goed werken, dan kun je daar veel beter rekening mee houden. Ik kan me voorstellen dat ontspanning en aanraking dan heel erg noodzakelijk zijn!!

  • Anneke Stuij 17 mei 2017 at 14:12 #

   Ja Marion,
   dat klopt. Al moet ik erbij zeggen dat er veel vormen van autisme zijn. En ook veel gradaties. Veel kinderen en volwassenen met autisme functioneren prima in de maatschappij. Vooral als ze hun eigen “gebruiksaanwijzing” goed kennen en daar rekening mee (kunnen) houden.
   Maar het kost zeker veel energie als prikkels binnenkomen zonder filter. Alles wat bijdraagt aan ontspanning en innerlijke rust is mooi meegenomen.

   Hartelijke groet, Anneke

 3. Veron Goemans 18 mei 2017 at 16:31 #

  Hallo Anneke, heel interessant om jouw impressie te lezen over dat circuit waaraan je deelgenomen hebt. Ik geloof niet dat ik in mijn directe omgeving iemand met ASS ken, maar op wat grotere afstand natuurlijk wel. Mocht ik iemand tegenkomen die baat heeft bij MEE, dan stuur ik ze de link van jouw blog.

  Wat ontzettend mooi dat jij met jouw ‘ontspanningssessie’ van die prachtige resultaten behaald!

  • Anneke Stuij 20 mei 2017 at 12:50 #

   hallo Veron,

   fijn als je dit doorstuurt aan mensen die baat hebben bij zo’n belevingscircuit. Het geeft absoluut meer inzichten. Als je mensen met autisme in je omgeving hebt, is het goed om beter te begrijpen welke uitdagingen ze tegenkomen.
   En ja, mijn werk is dankbaar! Ik geniet van de reacties die terugkomen.

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 4. Oscar 21 mei 2017 at 11:26 #

  Hoi Anneke,
  Dank je voor je blog en herkenbaar. Ik ken een paar kinderen met ASS en het viel mij op dat deze kids het heel moeilijk hebben op school. Ze passen niet in het gemiddelde plaatje en dat maakt het lastig. Onze zoon speelde met deze kinderen, hij had er geen enkel probleem mee en ik persoonlijk ook niet. Ik vind het zelfs hele leuke kinderen, maar probeer ze niet in een keurslijf te persen wat ze niet past, want dan gaat het mis. Dat deden we dan ook niet en daarom ging het altijd prima, het spelen. Mooi dat er zulke initiatieven zijn, ik zal het onthouden. Groet, Oscar

  • Anneke Stuij 21 mei 2017 at 12:11 #

   Dank Oscar,
   ja het is een uitdaging voor de kinderen. en ook voor ouders, leerkrachten en omgeving. Mooi dat je zoon en jij hier de juiste snaar weten te raken en plezier hebben met deze kinderen. Door hen de ruimte te geven en hen niet in een keurslijf te persen.
   Daar gaat het om: de juiste snaar te treffen bij iedereen.

   hartelijke groet, Anneke

 5. Marielle van der Vlies 29 mei 2017 at 10:02 #

  Wat fijn Anneke om jouw blog te lezen. Fijn dat je zoveel kan doen voor mensen met autisme, want er is nog altijd veel onduidelijkheid en onbegrip hierover. Dan is rust en ontspanning vaak buiten de deur helaas. Ik ken inderdaad mensen met autisme en herken wat je schrijft. Fijn ook je tips te ontvangen.

  • Anneke Stuij 29 mei 2017 at 13:40 #

   Dank voor je reactie Marielle,

   ja, ik hoop dat meer mensen de stap nemen om bij onrust, spanningen en vermoeidheid de stap te nemen naar natuurgeneeswijzen. Ik kan ouders ook advies geven hoe ze zelf hun kind kunnen helpen met massage. Geen algemeen advies, maar advies op maat op basis van de energie van hun kind.
   Vaak maken ouders ook een afspraak voor zichzelf. Het is een uitdaging om je kind met autisme soepel naar volwassenheid te begeleiden. Ouders lopen zelf ook tegen hun grenzen aan. Door vermoeidheid of frustraties.

   Hartelijke groet, Anneke

 6. Vyella 25 juli 2017 at 15:45 #

  Wat een super interessant artikel! De ogen van een buitenstaander zonder kennis van autisme gaan ineens open staan!

  • Anneke Stuij 25 juli 2017 at 15:49 #

   Hallo Vyella,

   Hoewel ik in mijn privéleven geen ervaring heb met autisme, begrijp ik zelf heel goed hoe lastig het moet zijn voor een kind om de wereld niet goed te begrijpen of om niet begrepen te worden. Dat kost heel veel energie en geeft spanning en teleurstelling.

   hartelijke groet, Anneke Stuij

 7. Judith Jasper 26 juli 2017 at 00:10 #

  Het is jammer dat je zo ver weg zit, mijn dochter en ik zouden een sessie met jou heel goed kunnen gebruiken!

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 09:45 #

   Hallo Judith,

   afstand hoeft geen probleem te zijn. Ik geef in mijn praktijk Reconnective Healing en reflexzonemassage. De Reconnective Healing sessies kan ik ook op afstand geven. Dus jullie in een gemakkelijke stoel of op bed. En ik vanuit Lochem in mijn praktijk.

   Ik doe dat heel vaak. Het werkt net zo goed.
   als je interesse hebt, neem dan een keer contact met mij op.

   Hartelijke groet, Anneke Stuij

 8. Helena 26 juli 2017 at 06:24 #

  Wat goed dat MEE dit aanbiedt!

  • Anneke Stuij 26 juli 2017 at 09:40 #

   Ja Helena, daar ben ik het MEE eens, ik vond het een aanrader.
   Ik hoop dat ze er nog lang mee doorgaan!

   hartelijke groet, Anneke Stuij

Geef een reactie

Wil je mijn gratis e-book ontvangen?

Wil je mijn gratis e-book ontvangen?

Meld je aan om gratis het e-book te ontvangen en ontdek welke 7 stappen je kunt zetten naar meer gezondheid in je gezin.eam.

AVG toestemming

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!